19 Mayıs 2015 Salı

Sağlıklı Beslenme ve Formda Yaşam Serisi (2)



Kalıcı Olarak Kilo Vermenin Sırları

Artık geçici diyetlere veda etme zamanınız gelmedi mi? Kalıcı ve sağlıklı bir kişiliğin, ara vermeye gerek kalmadan içinizde yer etmesini istemez misiniz? “Diyetlerin gölgesinden kurtulup, sağlıklı, enerjik ve canlı bir yaşamın kucağına atlama vaktim geldi” diyorsanız, bu yazıyı size yazdım.

Bu yaz, önümüzdeki kış ve bundan sonraki tüm yazlar, baharlar ve kışlarda sağlıklı ve ideal bir bedenin içinde olduğunuzu hayal edin. Hayatınız nasıl farklı olacak? Sağlığınıza, neşenize ve hak ettiğiniz fiziksel görünüme kavuşmak, şu ana kadar sizi mutlu eder gibi görünüp de mutlu etmemiş olan alışkanlıklarınızı değiştirme zahmetine katlanmaya değmez mi?

İki hafta içinde bu hayale kavuşmak isterseniz, tabii ki size bir reçete veremem. Şu ana kadarki başarılarınızı düşünün; hangisini iki hafta içinde elde ettiniz ki? Fakat nedense konu kilo vermeye gelince, en fazla iki hafta sabredebiliyoruz. 2 hafta sonra sonuç görmezsek, umutsuzluğa kapılıp, vazgeçiyor, eski alışkanlıklarımıza geri dönüyoruz... Önceki yazımda da bahsettiğim gibi, 2 haftalık şok diyetlerle verilen kilolar araştırmalara göre %90 oranında o kiloları geri almakla sonuçlanıyor.

Formda yaşamak o kadar da zor değil. Hayallerimize kavuşmamız elbette mümkün! Ama dikkat edin, çoğumuz pek çok şeyi istiyoruz fakat pek azımız istediğimiz şeylere kavuşmak için gereken çabayı göğüslüyoruz. Hayalleri gerçekleştirmenin yolu, hayalleri  hedeflere, hedefleri eylem adımlarına, eylem adımlarını ise disiplinli bir şekilde bir daha hiç düşünmeden sağlığı tercih edeceğiniz bir yaşam biçimine çevirmek. Ama en önemlisi, bunu başarabileceğinize inanmak. Günlük planlar, sabır ve azimle gerçekleştirilemeyecek ne olabilir ki?



İşte size sağlıklı ve formda yaşama hayaline kavuşmanın sırları...

1. Sır: Hayattan beslenirseniz, vücudunuz ekstra birikim yapmaz.  Bedeninizi hafifletirken, zihninizi ve ruhunuzu da hafifletmeniz gerek. Eğer yola çıkarken sadece kilo vermek değil de, ruhunuzu beslemek, onu özgürleştirmek ve kendinizi geliştirmeyi de hedef alırsanız, fazla kilolarınız kendiliğinden gitmeye başlar. Fazla kilonun sebebi iyileştirilmemiş duygular, dinlenmemiş bir beden ve özgürlüğüne susamış ruhunuz... Sağlıklı ve zararsız yollarla bunu nasıl yapacağını bilmiyor sadece...

Sizi motive eden, size ilham veren, ruhunuzu besleyen uğraşlara vakit ayırın. Hayatınızı dolduracak aktivitelere odaklanın. Bir yandan da bilinç altınızı boşaltmaya, korku ve endişelerinizden kurtulmaya, sizi sınırlayan yanlarınızı törpülemeye, birey olarak olgunlaşmaya odaklanın.

2. Sır: Kilonuzun size hizmet etmediğinden emin olun. Eğer kiloluysanız mutlaka bu kilo size bir şekilde hizmet etmiştir ve/ya hizmet etmeye devam etmektedir. “Olur mu canım öyle şey!” demeyin, belki kilonuzu bahane ederek yerine getirmeniz gereken sorumluluklardan yırtıyor olabilirsiniz? Ya da kilonuzdan dolayı oluşan hastalıklarınız sevdiklerinizin sizinle daha çok ilgilenmesine sebep oluyor?

3. Sır: Kilitlerinizi  açmaya, bilinçaltınızı boşaltmaya odaklanırsanız, hızla kilo vermeye başlarsınız.
Siz de dikkat etmişsinizdir ki, gereğinden fazla yemek, sorunlarımızın cevabını dondurma ve çikolatada aramak ancak geçici ve çok kısa süreli bir rahatlama sağlar. Kalıcı olarak problemleri çözmediği gibi, uzun vadede sağlığımızı da ciddi anlamda tehdit eder. Sorunlarınızla yüzleşin, vermeniz gereken ve ertelediğiniz zor kararları verin. Bu, kendinize güveninizi arttıracak ve başta zor gibi görünse de, uzun vadede sağlığınızı garanti edecek. Kendinizin bir adım ötesine taşının, zihinsel ve bedensel esneklik kazanma yoluna girin. Yaşama sevinciyle dolmaktan, enerjinizi yükseltmekten, kendinizi sevmekten ve ona değer vermekten korkmayın. Kendi kendinize başaramadığınız yerlerde, bir yaşam koçu ile çalışın.

4. Sır: Zayıf ve çelimsiz olmayı hedeflemeyin. Bunun yerine canlı, sağlıklı ve formda bir yaşamı ve bu canlı, sağlıklı ve hayat dolu insan olmayı hedeflediğinizde kilo vermeye bambaşka bir pencereden bakmaya başlayacaksınız. O sağlıklı kişiyle bütünleşip, onu benimsediğinizde, sağlıklı uyumaya ve uyanmaya, zevkle, inançla ve keyifle spor yapmaya ve heyecan içinde sağlıklı yiyeceklere yumulmaya başlayacaksınız. Çünkü burada hedefiniz, sevmediğiniz bir vücuttan kurtulmak olmayacak. Burada hedefiniz, kendi yüksek standardınızdaki varoluş biçiminize kavuşmak olacak.

5. Sır: Zihninizi dengeye kurun.
Sağlıklı ve formda bir yaşam sürenlerin zihin durumu, her şeyden azar azar felsefesiyle ve kendini cezalandırmadan, hiç bir şeyi abartmadan yaşamak yolunda oluyor dikkat ederseniz. Sağlıklı yaşamayı seven kişiler, lezzetli yemeklerle dost olurlar, düşman değil.

6. Sır: Bedeninizi bir tapınak gibi görün. Onu sevin. Şu anda, tam da şu anda olduğunuz gibi çok güzelsiniz! Bedeniniz, ona nasıl davranırsanız davranın, size rağmen sizin için olabildiği en sağlıklı haliyle ayakta. O, çoğu zaman uğradığı haksızlığı, eleştiriyi ve beğenmemezliği hiç hak etmiyor. Bedeninizin kutsallığını fark edip ona saygı ve sevgi ile yaklaştığınızda, onu öç alırcasına bir çöplük gibi doldurmazsınız. Vücudunuzun isteklerini dinlemek ve onunla iletişimde olmak; onun değerini anlamak ve fark etmek için en güzel yollardan biri de yoga!

7. Sır: Kilo vermek değil, sağlıkla dolu olmak isteyin. Sağlık dolu bir yaşamı hedeflemek, kilo vermekten çok daha yüksekte bir hedeftir.Ben, spor yapan, sağlıklı bir insan olmak için bu yola çıkıyorum” derseniz, dış dünyaya “geçici bir süre için sunta yiyip su içerek hizmet dışı ve bunalımdayım” mesajını vermemiş olursunuz.  Bir süreliğine değil, her zaman. Daha enerjik, daha hareketli, daha mutlu olmayı hedefleyin.

8. Sır: Disipline gireceğinize dair kendinize söz verin. Disiplin ve azim şart. Tony Robbins bir konuşmasında 2 çeşit acıdan bahsetmişti: 1- Disipline girmenin acısı 2- Pişman olmanın acısı. Acılardan acı beğenin! J

9. Sır: Kutlama yiyeceklerinizi değiştirin. Çocukken neyle ödüllendirildik? Şekerle. Tatlı hep mutluluk kaynağıydı. Kimse kutlamalarda brokoli ve ıspanak yemedi... Tatlılar yendi, içkiler içildi... Yeni hayatınızda, kutlamanın yerine yeni, yine lezzetli ama besin değerleri yüksek yiyecekler koyun. (Kremalı dondurmanın yerine ev yapımı sorbe, karamelli çikolataların yerine siyah çikolata ve beyaz unla yapılan tüm karbonhidratların yerine yulaf, çavdar, veya kuruyemişlerle yapılan sağlıklı versiyonlarını tercih edin. Tatları çok daha güzel oluyor, söyleyeyim J )

10. Sır: Sabredin. İşinizi, dostluklarınızı, çocuklarınızı, eşinizi, yaşamınızda kurduğunuz kalıcı ve derin bağları düşünün. İki haftada mı kurdunuz her şeyi? Tabii ki hayır. Zaman verdiniz, emek sarf ettiniz. Hatta belki bir sürü şeyden feragat ettiniz. Bedeninizle aranızda kuracağını bu sevgi bağına da izin verin. Zamanla derinleşsin ve içinizde yer etsin. Bir anda onu yok edercesine aç bırakarak eritmeye gerek var mı?..

Sağlık ve mutlulukla dolu, bedeninizi severek ve onu yücelterek geçireceğiniz, her şeyden önce hayat dolu ve sonra elbette yeşillikler, sebze ve meyvelerle dolu bir hafta olsun! J




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder