31 Ekim 2017 Salı

Korkularımız

Gelecek korkusu, ölüm korkusu, örümcek korkusu, yükseklik korkusu, kim ne dedi korkusu, aşk korkusu, yeterince iyi olamama-yargılanma-el alem korkusu… Hepimizin bir takım korkuları var. "Ben hiçbir şeyden korkmam" diyenler, daha o şeyle karşılaşmadılar büyük olasılıkla... Korkularımız aslında kötü değiller. Bir görevleri de bizi korumak. Önemli olan hiçbir şeyden korkmamak da değil zaten. Bir miktar korku, soğuk havada battaniye, sıcak yaz günlerinde soğuk limonata gibidir. Değerli üstadım Sri Sri Ravi Shankar’ın söylediğine göre, “ölüm korkusu yaşamı devam ettirir, hata yapma korkusu, doğruyu korur, hastalık korkusu hijyen sağlar, ıstırap korkusu bizi hakkani kılar.”

Biz, gözümüze perde, yolumuza engel, ayağımıza bağ olarak bizi bulunduğumuz yerden bir yükseğe sıçratmayan, bizi bizden uzaklaştıran ve o muhteşem potansiyelimizi yaşamamıza engel olan korkularımızdan ve bunlarla nasıl başa çıkabileceğimizden bahsedeceğiz.

Tony Robbins’e göre, eğer önemli kararlar alamıyorsak bunun en temel sebebi; “dener ve başaramazsam yetersiz olurum ve kimse beni sevmez” korkusu... Korku uzmanlarından öğrendiğim, derlediğim kadarıyla anladıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.  

1- Yalnız değilsiniz. Herkesin korkuları var. Bu bilgi çok basit gibi görünse de aslında son derece önemli. İnsanın doğasında var korku.

2- Korkularınızı tanıyın: Tam olarak nelerden korkuyorsunuz? Tam olarak nelerden korktuğunuzu bilirseniz, yolun büyük kısmını tamamladınız demektir. Korku, bilginin olmadığı yerde var olabilir. Örneğin, uçma korkusunu deştiğiniz zaman, aslında, esasında ölümden korktuğunuz için uçağa binemiyor olabilirsiniz. Ölümü araştırmaya, hakkında bilgi edinmeye başlamak bu korkunuzu hafifletebilir.

3- Korkunuzla iletişime geçin. Korkunuzun sizi bulunduğunuz yerde tutmak istemesinin bir sebebi var. Boş yere sizi krize sokmuyor. Korkular bizde hoş hisler yaratmasalar da onlar aslında bizimle iletişim kurmak isteyen, durup dinlemediğimiz yanımız. Ama "bu duygudan hoşlanmıyorum ve bir an önce kurtulmak istiyorum" demek yerine korkuyu hissettiğinizde işler değişecek. Gözlerinizi kapatın ve korkuyu gözlemlemeye başlayın. Önce fiziksel hislerinizi fark edin. Bedeninizde neler olduğunu, kalp atışlarınızı ve nefesinizin ritmini fark edin. Bir kaç derin nefes alıp verin ve korkunuza şu soruyu sorun "Bana ne anlatmaya çalışıyorsun?” Bilinçaltınız sizi korumaya çalışır. Sizi korumak için de duyguları mesaj olarak gönderir. Size bünyenizin vermeye çalıştığı mesajı aldığınız zaman, frekansları azalır.  (Örneğin, hastalık korkusu, bir süredir ihmal ettiğiniz sağlığınıza iyi bakmanızı istiyor olabilir sizden. Ölüm korkusu, hayatı doya doya yaşamadığınızın bir sinyalini veriyor olabilir veya yalnızlık korkusu kendinizde dost olmanızı ve onu çok sevmenizi öğütlüyor olabilir.) Bu, bu demektir değil. Sadece her korkunun size özel bir uyarı mesajı olduğunu bilmenizde fayda var.

4- Korkunuzla kendinizi kimliklendirmeyin. Yani, bu zihninizdeki sesler (“gelecekte ne olacak?”, “ya başaramazsam?”, “yalnız kalırsam”, “ya felakete sürüklenirsem?” vb. düşünceler) ve bu vücudumda "korku" olarak oluşan his (kalp çarpıntısı, el telemesi, gerilim vb.) "ben" değilim. Onu kendinizden ayırmak için, korkunuza bir isim de takabilirsiniz. “Tulumba”, “Çaki”, “Domdom” gibi...  Bu korkuyu her deneyimlediğinizde "a Çaki sen mi geldin? Buyur otur" diyebilirsiniz. Onu kendinizden ayırdığınız zaman, onu kabul etmek, gözlemlemek ve bu duyguya kapıldığınızda aklınızdan geçen düşünceleri fark etmek çok daha kolaylaşır. Korkuyu gözlemledikçe tınısı azalır. Çünkü gözlemleyen haliniz, korkan halinizden çok daha kuvvetlidir.

5- Korkunuzla yüzleşin. Korku, gerçek gibi görünür fakat göz göze geldiğinizde aslında sahte olduğunu fark edersiniz. (Fear=False Evidence Appearing Real, yani Gerçek Gibi Görünen Sahte Kanıt)

6- Korku, sevginin var olmadığı yerde kendini var edebilir. Gelecek korkunuzu gelecek sevgisiyle, yaşlanma korkunuzu bilgelik sevgisiyle, ilişkilerle ilgili korkularınızı kendinize olan sevginiz ve güveninizle değiştirin. Bunun için en etkin yollardan biri meditasyon ve kendini anlama yolu esasında.

7- Bu korkuyu yendiğiniz zaman neler olacağını düşünmeye başlayın. Neler değişecek hayatınızda? Bu korkunuz olmadığı zaman nasıl olacaksınız? Neleri farklı yapacaksınız? Nasıl yürüyecek, nasıl konuşacaksınız?

8- Kim daha büyük? Siz mi, korkunuz mu? Kara kurtla beyaz kurtun hikayesini  hatırlayın:

Bilge bir Kızılderili reisi torunuyla birlikte, kabilelerini koruyan siyah ve beyaz kurdun boğuşmasını izlerler. Torunu neden kabileyi korumak için neden iki kurda ihtiyaç olduğunu sorar. Reis, onların iyilik ve kötülüğün birer simgesi olduğunu, iki kurdun bu kavgalarının ona her zaman insanın içindeki iyilik ve kötülüğün mücadelesini hatırlattığını söyler torununa. Torunu merak eder sorar: “Peki hangisi kazanır bu kavgayı?” Reis cevap verir: “Hangisini beslersek evlat...”

Korkunun kendisine odaklanırsanız, korkunuzu büyütürsünüz. Oysa onu gözlemlerseniz, sizi ne konuda uyardığını anlamaya odaklanırsanız, bu korku ufalır. 

Korkularınızla cesurca karşılaştığınız bir hafta olsun!  :) 















2 Haziran 2017 Cuma

Yoga, Constipation and a Few Tips




Hello friends, 

I have launched my new YouTube channel, just today yeay! It's "Feel Good with Arzu", you can go ahead and check it out, and subscribe! On the channel I will be sharing various breathing and stress management techniques, yoga, ayurveda, meditation, music, healthy recipes, travel videos from all over the world, beauty secrets, aromatherapy and all kinds of things that will make you 'feel good'! You can always offer me topics to talk about, ask questions, comment and be a part of the fun! 

My first topic happened to be  digestion, -constipation to be specific. When I go to the pharmacy in Turkey (and to CVS in the U.S.) I see that laxatives are one of the most popular drugs. Well, we simply can not get it out, I guess. And since it's not a very fun thing to talk about, most of us kind of keep it to ourselves, -up until we have hemorrhoids. Hemorrhoids are more difficult to hide than constipation. To cut the story short, I thought you may benefit from the magic of yoga and ayurveda to build a healthy digestive system. 

(P.S. Yoga practice for constipation is up on my channel, and enjoy the warm ups before you start the practice! :) 

And here are a few points you may find useful : 

- Start your day with warm water (you can also add some lemon to it). Have warm water throughout the day 

- Soup helps a lot! 

- You'd think salad is really good for you but it's actually not. Avoid raw vegetables and go for cooked ones  

- Exercise regularly

- Have a regular meal schedule (at regular intervals and at the same time every day)  

- Take probiotics! Probiotics are good bacteria that help with digestion. (Homemade pickles, probiotic supplements, kefir, tempeh, miso, etc.) 

  - This Green Juice Recipe doesn't really taste anything like a smoothie but it works magic, good to have every morning before breakfast. This is my macrobiotic teacher Bettina's recipe, you can always follow her blog at: http://myemail.constantcontact.com/Upcoming-webinars-and-events.html?soid=1104658967269&aid=6vAlfZmZ2fI  


Juice of : 
Leafy greens (3 larga kale or collard greens) 
2-3 small radishes or 1/2 of a large radish
1/16th of green cabbage 
vary other vegetables : 1/2 carrot, 1 cucumber or celery 

add boiling water and enjoy! :) 

- Kitchari is a delicious meal that helps with digestion.This recipe is on the channel


1 cup yellow lentils 
1 cup rice 
4 cups water 
2 cups of broccoli flowerets 
1 medium zucchini cut into cubes 
4-5 tablespoon olive oil
1 teaspoon fresh ginger, cut into little pieces 
1 teaspoon mustard seeds  
1 teaspoon coriander 
1 teaspoon turmeric 

* Place lentils and rice into a cooking pot, add 4 cups of water and bring to boil 
* When it boils, remove the foam, lower the flame and cover 
* 10 minutes later, add broccoli and zucchini cook for other 10 minutes. If needed, add a little more water. 
* Place the olive oil on a skillet, turn the flame on as soon as it's a little warm add fresh ginger. Cook a little, then add mustard seeds. A little later add coriander and turmeric. Make sure that you are not burning the oil and the spices. 
* Mix the spices to rice, lentil and vegetables 

Enjoy!

- One last thing, ask yourself what you are holding onto. What stresses you have. Constipation is mostly about not being able to let go. Next week's topic is stress management. Keep on following us! 

Have a happy and healthy week!   :) 


Yoga, Kabızlık ve Birkaç Tüyo



Herkese merhaba,

İstekleriniz, ısrarlarınız, ittirip kaktırmalarınız, kısaca sizin sayenizde, Y
eni YouTube kanalımı açtım tatata taaaaa!!

Kanalımda yoga, nefes egzersizleri, meditasyonlar, stresi yönetebilmek için çeşitli yollar, ayurveda, meditasyon, müzik, sağlıklı tarifler, dünyanın çeşitli yerlerinden videolar, güzellik sırları, aromaterapi ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak envai çeşit şey paylaşılacağım. Konuları birlikte belirleyeceğiz. Önerileriniz, sorularınız, merak ettiklerinizi videoların altındaki yorum bölümlerinde benimle paylaşabilirsiniz. Hemen gidip abone olabilirsiniz!!

Bu haftanın konu başlığı sindirim, aslında kabızlık. Eczaneye her gittiğimde, kabızlık ilaçlarını vitrinin baş köşesine kurulmuş buluyorum. Top ten'deler yani! Kabızlık konusu pek de iç açıcı bir konu başlığı olmadığından o kadar da konuşulmuyor öyle uluorta ama belli ki çoğumuzun başı dertte bu konuyla ilgili. Ben de bu hafta yoga ve  ayurvedanın ışığında kabızlığınıza iyi gelecek, sindirim sistemini güçlendirecek yoga hareketlerini, birkaç tüyo, birkaç tarif ve konuyla ilgili bilgi paylaştım.

Yoga hareketlerine başlamadan önce ısınma hareketlerini de yapmayı unutmayın! :))

Size yararlı olabilecek birkaç noktayı da buraya ekliyorum :

- Güne ılık su içerek başlatın (biraz limon da ekleyebilirsiniz). Gün boyunca ılık su için

- Çorbalar çok yardımcı olur

- Salata iyi gelecek gibi düşünürsünüz ama aslında gaz yapar, tüm sebzelerinizi pişmiş olarak yiyin. Kabızlık durumunda iyi pişmiş olsunlar

- Düzenli egzersiz çok önemli

- Düzenli beslenmek daha da önemli (düzenli aralıklarla ve her gün aynı saatte)

- Bu yeşil su tarifi tadı muhteşem olmasa bile sindirim sistemini çalıştırmak için harika bir tarif: 


Şunların suyu sıkılacak:
3 karalahana yaprağı (yeşil renkli)
(Koyu yeşilleri de ekleyebilirsiniz, maydanoz, roka gibi)
2-3 küçük turp
1 kase bildiğimiz lahana
(isteğinize göre: 1/2 havuç, 1 salatalık, 2 kereviz sapı)
üzerine sıcak su ekleyin ve sabahları kahvaltıdan önce için. Afiyet olsun :)

(Bu benim çok sevdiğim makrobiyotik öğretmenim Bettina'nın tarifi, blogunu her zaman şu adresten takip edebilirsiniz: http: //myemail.constantcontact .com / Upcoming webinars-and-events.html? Soid = 1104658967269 & aid = 6vAlfZmZ2fI)

- Kitchari Tarifi: (Video isterseniz: https://www.youtube.com/watch?v=ABGBfBaZhlc)



1 su bardağı sarı mercimek 1 su bardağı pirinç
4 su bardağı su
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı taze zencefil, küçük parçalara kesilmiş
1 çay kaşığı hardal tohumları
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı zerdeçal

* Mercimekleri ve pirinci bir pişirme kabına yerleştirin, 4 su bardağı su ekleyin ve kaynatın.
* Kaynarcasına köpüğü çıkarın, ateşi indirin ve kapağı
* 10 dakika sonra diğer 10 dakika boyunca brokoli ve kabak unu ilave edin. Gerekirse biraz daha su ekleyin.
* Zeytinyağını bir tava üzerine koyun, biraz sıcak olarak taze zencefil ekleyin ateşi açın. Biraz pişirin, sonra hardal tohumları ilave edin. Biraz sonra kişniş ve zerdeçal ekleyin. Yağ ve baharat yakmadığınızdan emin olun.
* Baharatları pirinç, mercimek ve sebzelerle karıştırın


Afiyet olsun!

- Son bir şey, nelere sıkı sıkı tutunduğunuzu ve bırakamadığınızı kendinize sorun. Kabızlığın stresle de çok yakın ilişkisi var. Stres yönetimi videoları önümüzdeki hafta geliyor, bizi izlemeye devam edin. :))

Sağlıklı ve mutluluk dolu haftalar!



30 Mayıs 2017 Salı

A Few Notes to Yoga Beginners





Hello everyone! 

Just to make sure to provide you with all kinds of necessary information before we begin our yoga. It will all soon be on my new YouTube channel. I literally can't wait! 

If you are a beginner at yoga, it is always good to remember these : 

- Consult with your physician before you do any kind of exercise (I know it sounds a little too cautious but it's really important, especially if you have any physical conditions.) 

- If you are pregnant, do not follow all the sequences, especially the ones on your tummy. There is special yoga for pregnancy and I will be recording that, too. Do that one. :) 

- Don't mind others. Don't compare yourself with anybody. Their level of flexibility is theirs. You are unique and so beautiful just the way you are. So, just start and even if you aren't flexible, it will come to you. It's not a prerequisite for yoga, it's the result of it. 

- 'Asana' (Sanskrit name for the yoga postures) means steady and comfortable. So, the most important thing is that you go into the posture as long as you can keep your smile on. Do as much as you can and without forcing. 

- Do your practice at a clean place, since we will be doing so much breathing, you don't want to inhale all that filthy crap. 

- It's really important to warm up before beginning your asana practice 

- Also remember that there are 3 steps to asana, 1- entering the posture 2- staying and breathing into the posture 3- getting out of the posture. All these need to be synchronized with our breath. Avoid any no sudden moves. 

- It's also really important that you are not hungry during the practice. Dreaming donuts will not help to come back to the present moment. And not full either. 2-3 hours after food is good. 

Enjoy it! 

Yoga'ya Yeni Başlayanlar İçin Bir İki Not



Herkese merhaba!

Yoga hareketlerine başlamadan önce sizlere her türlü gerekli bilgiyi sağladığımdan emin olmak istiyorum. Çok yakında yeni kanalımda birlikte yoga yapmaya başlayacağız çünkü!!!
Eğer yogaya yeni başlıyorsanız, başlamadan önce özellikle şu noktaları hatırlamak her zaman iyidir:

- Herhangi bir egzersiz yapmadan önce doktorunuza danışın (biliyorum biraz temkinli görünüyor, ancak özellikle fiziksel sorunlarınız varsa, yapabileceğiniz ve yapmamanız gereken hareketler konusunda doktorunuzun onayı çok önemli.)

- Hamileyseniz, hamileler için özel yoga videosu çekeceğim, 12 haftanın sonunda (yine doktorunuzun rızasıyla) bunları yapabilirsiniz. 12 hafta tamamlanmadan yogayı tavsiye etmiyoruz.  

- 'Asana' (Yoga duruşlarının Sanskritçe adı) rahat ve sabit demek. Yani, en önemli şey, gülümsemeye devam edebildiğiniz kadarıyla hareketi yapmanız. Yapabildiğiniz kadar ve zorlamadan.

- Sağa sola bakıp Ayşe Bacı’nın, Meryem Hatun’un ne kadar esnek olduğuna takılmayın. Kendinizi kimseyle karşılaştırmayın. Siz olduğunuz gibi benzersiz ve çok güzelsiniz. Esnek değilseniz bile başlayın. Esneklik yoga için bir ön koşul değil. Zamanla esneyeceksiniz siz de. Artık Ayşe Bacı kadar olur mu bilemem ama… (şaka yahu!)

- Yoga için temiz bir yer bulun. Ya da bulunduğunuz yeri temizleyin. Çok nefes alacağız, pis pis tozları derin derin içinize çekmek istemeyeceksiniz… hehe :)


- Asana uygulamasına başlamadan önce ısınmak gerçekten önemli. Ama gerçekten. Gerçekten çok önemli.

- Asananın 3 aşaması var, 1- duruşa giriş  2- duruşta duruş ve 3- duruştan çıkış. Bu aşamaların hepsi nefesle birlikte. Ani hareket etmeyiniz.

- Uygulamalar sırasında aç olmamanız da çok önemli. Aksi halde simit, peynir ve çay hayaliyle şuradan şuraya yol alamazsınız. Tok olsanız da olmaz. En iyisi yemekten 2-3 saat sonra yoga yapmak.

Keyifli yogalar!

28 Mayıs 2017 Pazar

Benefits of Yoga


Photo Credit: Elif Kahveci 

Since yoga entered my life fourteen years ago, things started transforming in my life on so many levels that I wrote a book about it. (Hope that you can read it soon, I'm currently working on its English translation) It's been healing for me in so many ways.   

On this post, I wanted to share some of the benefits of yoga with you, who knows, you may find something that you could use and that one thing can inspire you to get started! :)) 

On Physical Level : 

* Increased flexibility
* Increased muscle strength and tone
* Improved respiration, digestion, immunity and circulation 
* Regulated functioning of the hormones and the body temperature 
* More energy and vitality
* Balanced metabolism
* Soft and beautiful skin (yoga is a great anti-aging agent!!) 
* Improved posture 

On Mental Level : 

* Increased concentration 
* Clarity of mind 
- when the mind is clear, this ultimately effects communication and relationships  
* Reduced stress 
* Increased ability to deal with stress

On Spiritual Level  : 

* Peace 
* Love 
* Energy 
* Motivation 
* Enthusiasm 
* Creativity 
* Playfulness 

and this is the magic one: when you practice yoga regularly and make yoga a part of your everyday life (I will write more on that) you start building all kinds of abilities towards life, not only how to stand strong in front of difficult situations, but also how not to be shaken by this and that and you start noticing what's beyond your limits and realize your full potential.   

Yoga'nın Faydaları

Photo Credit: Elif Kahveci

Yoga hayatıma girdiğinden beri, bende ve hayatımda o kadar çok şey iyi yönde değişti ki, üzerine kitap yazdım. Yoga beni iyileştirdi, sinirlerimi aldı, yumuşattı, bana hayatı anlattı, beni başka biri yaptı. Hepsini umuyorum çok yakında çıkmak üzere olan kitabım Çingene’de okuyabileceksiniz.

Bu yazımda sizlerle yoganın bazı faydalarından bahsetmek istedim. Kim bilir, belki bu listeden işinize yarayacak bazı noktalar bulur, siz de yogayı hayatınızın bir parçası yapmaya karar verirsiniz! Yoganın faydaları sadece fiziksel değil. Aynı zamanda zihinsel ve ruhsal seviyelerde de şifalı etkileri var. Aşağıda birkaçını sıralıyorum:

Fiziksel :

* Fiziksel esnekliğin artması
* Kas kuvveti ve tonunda artış
* Solunum, sindirim, bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin kuvvetlenmesi
* Hormonların ve vücut ısısının dengelenmesi
* Daha fazla enerji ve canlılık
* Metabolizmanın dengelenmesi
* Yumuşak ve güzel bir cilt (yoga büyük bir anti-yaşlanma ajanıdır!)
* Duruşun düzelmesi

Zihinsel :

* Konsantrasyonun artması
* Zihnin berraklaşması
* İletişim ve sosyal ilişkilerin
* Stresin azalması
* Stresle başa çıkma yeteneğinin artması

Ruhsal :
Daha fazla
* Huzur
* Sevgi
* Enerji
* Motivasyon
* Coşku
* Yaratıcılık

Yoganın en büyüleyici kısmı ise günlük hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde (bu sadece yoga duruşlarını düzenli uygulamak anlamında değil, yoganın daha bir sürü başka metotları da var; bu konuda ayrıca yazacağım) çeşitli yeteneklerimizi ortaya çıkarması. Zor durumlar karşısında daha güçlü ve sarsılmadan durabilmenin yanı sıra, kendimize koyduğumuz sınırların ötesinde olanı fark etmeye başlamak ve potansiyelini tümüyle yaşamaya başlamak gibi mesela...