Fotoğraf: Elif Kahveci
Eğer yogaya yeni yeni ilgi duymaya başladıysanız, başlangıç için bilmek isteyeceğiniz birkaç temel noktayı sizin için bir araya topladım. :)
Yoga Nedir?
Yoga Nedir?
- Yoga, 5000 sene önce Hindistan'da bilgelerin uzun meditasyonları sonucu ortaya çıktı. Aslında sağlıklı ve mutlu bir yaşamın formüllerini gösteren kadim ve evrensel bir bilgi. Bir yaşam felsefesi.
- Sanskritçe'de 'yuj' kökünden gelen bir kelime. Birleşmek anlamına geliyor. Zihin, beden ve ruhun, tüm evrenle birleşmesi hali.
- Sankritçe, Yoga'nın anadili.
- Yoga batıda her ne kadar çeşitli fiziksel egzersizler olarak anlaşılsa da, aslında bir içsel yolculuk, bedenini, zihnini ve kendini tanıma yolculuğu.
- Yoga'da uygulanan fiziksel egzersizler (asana-yoga duruşları) yoganın, önemli olmasına rağmen, ufak bir bölümü. Tıpkı buz dağının görünen kısmı gibi.
- Yoga'nın batıda öne çıkan şekli, "Hatha Yoga". Hatha Yoga, nefes egzersizleri (pranayama), yoga duruşları (asana) ve meditasyondan oluşuyor. Hatha Yoga, aslında Yoga'nın dört yolundan biri olan Raja yoganın bir kolu. Yani, yoga merkezlerinin ders programlarında yer alan Yin Yoga, Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga, Power Yoga ve benzeri dersler Hatha Yoga dersleri.
- Yoga asana (yoga duruşları) meditasyonlarda uzun süre oturabilmek adına, vücudu esnetmek için yapılırmış. Yani yoga duruşları, yoganın esası veya nihai amacı değil.
- Yoga'nın 4 Yolu
- Karma Yoga : Karşılıksız hizmet yolu
- Gyana Yoga : Yoga'nın bilgi yolu. Yoga bilgisi.
- Bhakti Yoga : Yoga'nın sevgi ve teslimiyet yolu (Bu yogaya Sanskritçe müzikle söylenen mantralar da dahil)
- Raja Yoga : Bilge Patanjali, binlerce yıl önce Vedik dönemden kalan ve dağınık bir şekilde bulunan yoga bilgisini toparlayarak sistemetik bir hale getiriyor. Zihin ve duygu kontrolünü sağlamaya yarayan yöntemler sunuyor. Raja Yoga, Bilge Patanjali'nin sekiz uzuv'dan oluşan yoga öğretisi. Raja, kraliyet anlamına geliyor. Eskiden kraliyet yogası olarak bilinirmiş. Bu yogaya aynı zamanda 'Ashtanga Yoga' da deniyor. Ashtanga, kelime anlamıyla "sekiz uzuv" demek. (Daha sonra bu konuda daha detaylı yazacağım, fakat kısaca geçmek gerekirse bu sekiz uzvu şöyle sıralayacabiliriz : 1-Yama (sosyal sorumluluklar), 2-Nyama (toplumsal sorumluluklar) 3-Asana (yoga duruşları) 4-Pranayama (nefes egzersizleri) 5-Pratyahara (içe çekilme, iç gözlem, inziva) 6-Dharana (konsantrasyon) 7-Dyana (meditasyon) 8-Samadhi (huşu hali)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder