11 Aralık 2012 Salı

Anti-Depresyon


Dünya nüfusunun yarıya yakını antidepresan almadan sokağa çıkamıyor. Doğamızdan bu kadar uzakta yaşarken, bunda şaşılacak birşey yok ki…

Evden çık, arabana bin, pencereleri açılmayan 30. kattaki ofisine git, bütün gün havasız bir ortamda çalış, itiş, tepiş ve kakış, öğlen kimin yaptığı belli olmayan yemeklerden ye, sonra akşam kalk arabana bin, yorgun argın evine git. Hani neresinde bunun ağaç, çiçek, böcek, kuş? Doğadan bu kadar uzakta yaşarken nasıl ilaç kullanmadan bu şartlara adapte olalım ki?

2013 yılını, belki hayat şartlarımızda, beslenmemizde, duygusal dengelerimizde değişiklik yapma yılı ilan edebiliriz. Kendimizi iyileştirmeyi, yaşam biçimimizi yenilemeyi öğrenebiliriz.

Şartların esareti altında yaşamaktansa, zihinsel şartlarımız ve şartlanmalarımızdan vazgeçme yılı ilan edebiliriz bu yılı!! Yıllardır temcit pilavı gibi kendini tekrar ederek olagidene bir tekme atıp, konfor alanımızı genişletebiliriz…

  • Değişim her zaman zorludur. Yeni ve alışılmadıktır. Onun için de korkutur. Bu sene bir değişiklik yapın, değişimden korkmayın.

  • Hayatınızda istemediğiniz her şeyi tek tek yazın. Ve onlardan kurtulmanın yollarını arayın.

  • Her bulduğunuz fırsatta kendinizi Polonezköy’e, Sapanca’ya, adalara, doğanın koynuna atın. Doğa ilham verir. Gevşetir. Neşenizi yerine getirir.

  • Yalnız değilsiniz, yardım isteyin : Çocukluğumuzda hep “annem nasıl olsa evde, bana bi’şey olmaz!” duygusu içinde yaşardık. Sonra yokolup gitti o duygu… Yapayalnız kaldık koskoca alemde. Korktuk. Doğanın güçlerine tekrar sarılabilirsiniz. Meleklerden, Tanrı’dan (ya da evrenden, Allah’tan, nasıl isim veriyorsanız) yardım isteyebilirsiniz.

  • Bu değişim yollarında, yaşam koçları işinizi görür. Size doğru soruları sorar, en güzel u dönüşü yapmanızda size ışık tutarlar.

  • Birkaç dostunuzdan sizinle ilgili sevdikleri özellikleri bir kağıda yazmalarını isteyin. Bu yönlerinizi hiç unutmayın. 

  • Kükreyin. Evet evet, kükreyin. İçinizdekileri boşaltın, incilerinizi dökün. İster tüm hayalkırıklıklarınızı bir kağıda yazın ve kendinize saklayın, isterseniz arayın konuşun kiminle derdiniz varsa.

  • Hayatımızı oyalanarak, kendimizden kaçarak geçiriyoruz çoğunlukla. Kafa dağıtıyoruz ama işin derinine inmiyoruz. Yoga, nefes, meditasyon kendinize ayna tutmanızı, özünüze inmenizi sağlar.

  • Güvendiğiniz, sizi iyi tanıyan birkaç dostunuzdan sizi eleştirmelerini isteyin. Belki kendinize bakınca göremediğiniz yönler var. Özellikle de bizim kültürümüzde sorulmadıkça söylenmez. Oturun, bu sene kendinizle yüzleşin. Onu affedin ve upgrade edin.

Kolay Gelsin! :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder