18 Şubat 2015 Çarşamba

Motivasyon


Hayatınızda en coşku, en hayat dolu hissettiğiniz anları düşünün. Bu anlarda zihniniz geçmiş veya gelecekte değildi. O anın içindeydi. Hiçbir engeliniz yoktu. İnsan coşku, sevinç, mutluluk doluyken bir genişlik hissi yaşar. Nefesi derinleşir. Hücreleri oksijenle dolar ve yaşadığını hisseder. Duyuları uyanır. Renkleri daha canlı görmeye başlar. Koku alma duyusu gelişir. Yediklerinden daha fazla tat alır. Duyduklarını daha net duyar, hisleri yoğunlaşır.

Şu anda siz de hayat dolu değilseniz, muhtemelen bazı şeylerin içinden çıkamıyorsunuz, zihniniz bulanık ve dolu. Hayattan zevk almıyorken insan kendini  yorgun hisseder. Canı hiçbir şey yapmak istemez. Yapsa bile bu yaptıklarından zevk almaz. Zihninde bir ses sürekli “yaptın da ne olacak, ne anlamı var ki?” der… Hayallerini yaşamak, coşku dolmak uzak bir anı gibi gelir.

Siz de motivasyon eksikliği içinde kıvranıyorsanız, bu yazım size.

·      Her şeyden önce umutsuzluğa kapılmayın çünkü içinden çıkılamayacak gibi hissettiğimiz çoğu şeyin bir çıkışı oluyor.

·      İşin içinden çıkmaya karar verin. En önemli madde bu: Çıkmaya karar vermek. Gerisi kolay. Hemen olmayacak belki. Ama zamanla olacak. Çıkacaksınız.

·      Kendinize yalnız olmadığınızı hatırlatın. (Ama gidip diğer motivasyonsuz insanları kanka edinmeyin) Daha önce de motivasyonsuz kalanlar oldu. Buna karar verenler bu işin içinden çıktılar. Siz de çıkacaksınız. Her şeyin üstesinden gelinebilir.

·      Motivasyonsuzluğunuzun sebebini araştırın. Zihninde netlik olmadığı zaman, insan heyecansız ve enerjisiz hisseder. Sıkıntınızın gerçek sebebi ne? Eşiniz mi, işiniz mi, işsizliğiniz mi, parasızlık mı, anlam arayışı mı, korkularınız mı, kilonuz mu…  

·      Yardım edin. Kuşa, kediye, hayvana, doğaya insana yardım edin…  Yardım etmek, insanın hayatına anlam hissi sokar. Çünkü ister inanın, ister inanmayın bizi en çok mutlu ve motive eden şey kendimizi yararlı hissetmek…

·      Destek alın.

·      Bir vizyon geliştirin. Kendinizi ilerde nerede görmek istiyorsunuz? Ne yapmak için doğdunuz? Hayatınızı nasıl geçirirseniz sizin için daha anlamlı olur? Vizyon sahibi olarak, bir hedefe doğru yürüyorsanız eğer, zorluklar, yoğun çalışma, sıkıntı ve stresle daha kolay baş edebilirsiniz.

·      Olumlu duygular (şükran, sevinç, vb.) tıpkı bir tiyatro oyununa hazırlanır gibi pratik edilerek, alışkanlık haline getirilebilir. “Fake it until you make it” prensibi. J

·      NLP ve koçluğun yanısıra, benim sık sık enerji düşüşlerimi dengeye sokmayı başaran ve bana en iyi gelen yöntem varlık bilgisi, yoga, nefes ve meditasyon oldu. Art of Living programlarını şiddetle tavsiye ederim. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder