24 Kasım 2012 Cumartesi

Depresyona Karşı X Sağlıklı Beslenin!!



“MUTLU MUTFAK” ATÖLYE GÜNCESİ

Bugün, ilk “Mutlu Mutfak” Atölyesini gerçekleştirdik! Yukardaki fotoğraf da ortaya çıkardığımız eserin resmidir. Bravo bize! :)

Hem çok keyifli, hem neşeli, hem de paylaşımlarla dolu, hepimiz için son derece öğretici bir atölyeydi.

Sağlıklı beslenmenin püf noktalarını, biraz ayurvedayı, biraz da dünyadaki çeşitli diyetleri konuştuk. Sebze, tahıl, bakliyat ağırlıklı beslenmenin öneminden bahsettik. Birlikte çok sağlıklı ve lezzetli, hem de pratik yemekler pişirdik.

Gözlemlerime göre, Türkiye genelinde et, tavuk, patates, pilav ve hamur işleri ağırlıklı beslendiğimiz. Zeytinyağlılardan da barbunya, pırasa ve yeşil fasulyenin dışına pek çıkmıyoruz. Eğer sizin de diyetiniz buysa ve yorgunluktan şikayetçiyseniz beslenmenizin yetersizliğinden de kaynaklanıyor kuvvetle muhtemel...


Yiyeceklerin vitamini, mineralinin yanısıra bize verdiği bir de pranik değer var. Yaşam enerjisi yani. Bizi mutlu etmesi, enerjik ve neşeli yapması. Yediğimiz her şey hücre bazında “biz”e dönüşüyor. Onun için ne yediğimiz, bizi biz yapıyor aslında.

“Pranik” beslenmek çok önemli, çünkü yiyeceklerden aldığımız enerji, bizi ruhen de beslemeli. 

Pranası yüksek besin (Pırasası değil yahu pranası / Off yine patlattım! Niye tutamıyorum ki kendimi! :)) listeniz aşağıda. Bu sene bunları diyetinize katın, enerjinizin katbekat arttığını görecekseniz. Nasıl pişireceğiniz konusunda ufkunuzu genişletmek isterseniz, önümüzdeki “Mutlu Mutfak Atölye”sine siz de kendinizi katın!!


PRANASI YÜKSEK ALIŞVERİŞ LİSTESİ

AKTAR :
Zencefil, Zerdeçal (Hint Safranı), Muskat, Kişniş, Tarçın, Karanfil, Kimyon (tane ve toz), Hardal Tohumu, Kekik, Nane, Köri, Defne Yaprağı, Deniz&Kaya Tuzu

PAZAR-MARKET :
Her renk mercimek
Her tür fasülye (yeşil, maş, kuru, börülce…)
Bezelye
Bakla
Yulaf (Ezmesi)
Yarma Buğdayı (Aşurelik)
Kuskus 
Bulgur
İrmik
Şehriye, erişte
Makarna (Esmer daha iyi)
Esmer Pirinç
Quinoa (Glutensizdir)
Nohut
Bal (Bulabildiğiniz en Doğalından)
Keten Tohumu
Zencefil (Taze)
Ayçekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ceviz – Badem – Fındık ve Fıstık 4’lüsü
Kuru Kayısı (Siyah olan)
Kuru İncir
Kuru Üzüm
Kaju Fıstık
Avokado (Olgun avokado + Tuz, Karabiber, 1-2 kaşık zeytinyağı, mmmmh!)
Pekmez
Tahin (Çok faydalı bir yağdır tahin)
Pancar
Fesleğen, Nane, Maydonoz, Dereotu, Ispanak, Pazı, Tüm Otlar
Mevsim Sebzeleri (Özellikle : Brokkoli, BalKabak, Kabak, Havuç, Yeşil Fasulye, Taze Bezelye) & Kök Sebzeler
Meyveler


info@arzuozev.com 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder