27 Kasım 2012 Salı

EYVAH SINAV VAR!


Kafanı yataktan kaldırdın mı stres başlar. Küçük çocuklarda her sabah okula giderken “eyvah öğretmen işaret parmağını bana çevirip, “sen!” diyerek tahtaya çağırırsa" stresi,  büyük çocuklarda özellikle sınav dönemi “ya çakarsam?” stresi, çalışanlarda “of yine bu patron” stresi, patronlarda da “paraları nasıl şirkete sokacaz da merdaneyi döndürecez” stresi…

Bugün objektifi (sınav dönemleri çünkü) üniversite ahalisinden yana çevireceğim.
Sınav dönemi öğrenciler yürüyen birer baruta dönüşebilirler. Gayet doğal, çoğumuz geçtik o dönemden. Şimdi bu yürüyen barutu ateşe yaklaştırmamak lazım. Patlar. Yani bu ne demek, yürüyen diğer barutlardan uzak durulacak.  Kim bu barutlar? Sınav dönemi ve hazırlanma sürecinde sizi daha yoğun strese sokan herkesten uzak durun. Bu biiir.

Sınava hazırlanırken ve sınav günlerinden 1 hafta önce iyi beslenin. Tost ayranla ömür de geçmez sınav da. Doooğru esnaf lokantasına! Bol su, taze meyve suları, taze yeşillikler, bol sebze, bol bakliyat, kuruyemiş. Fast food’dan uzak durun ki, kafanız daha çok çalışsın. Allah, iyi beslenince zihin açıklığı verir.

Meditasyon, yoga, nefes biliyorsanız kullanma zamanı! 3 saatte kafanıza giren şeyi 1 saatte sokar. Geriye kalan 2 saatte de mola verirsiniz.

Deli gibi çalışmanıza gerek yok. Sistemli çalışın. Sınava hazırlanırken bile her gün 1 saati laklak için ayırın. Sistem MOLA ister. Mola vermezseniz, ambale olur öyle aval aval kitaba bakarsınız.

Sabahlayana kadar çalışıp sınava hayalet gibi girerseniz büyük ihtimal sınavda kazan gibi bir kafayla tek istediğiniz uyumak olacaktır. Son 1 hafta bariz 8 saat uyuyun. Ne az, ne fazla. Sınavlara son hafta değil 1 ay önceden hazırlanmaya başlasanız iyi olur. İş disiplini konusunda da sonradan yardım eder. 


Babam daha ilkokuldayken ilk yazılı günü okula gitmeyi şiddetle reddettiğimde şöyle demişti: “Aaa, sen ne sınavdan korkuyorsun yahu! Sınav senden korksun!” o kadar benimsedim ki bu sözü sonraları… Her sınavdan önce, tam hazırlanamamış bile olsam, kendi kendime şöyle derdim : “KORK BENDEN!” Kendinizi cesaretlendirin!! 

Elinizden gelenin hepsini yapın. Çalışın, didinin. Ama bunu eğlenerek yapın. Renkli kalemler alın, hatırlatıcı kolaylıklar sağlayın, 2’li gruplar halinde birbirinizi sınav yapın. Herşey karanlık ve kasvetli olmak zorunda değil. İşin içine muzurluk ve eğlence katın. Diyelim anatomi öğreniyorsunuz, ayak parmaklarınızın üzerine kalemle “tarsals” “metatarsals” yazın. Ya da tam böbreğinizin üzerine, tam yerini hatırlamak için böbrek şeklinde çıkartma yapıştırın. Öğrenmek illa aa-alı alaulalı tek tip olacak diye birşey mi var canım?

Ara mı verdiniz? Basın müziği deli deli danslar edin. Hem stresinizi boşaltır hem de biraz kardio olur.

Herşeyi yaptınız mı? Tamam artık. Gerisini bırakın. Mükemmel bir not aldığınızı hayal ederek sınava girin.  Ya olacak, ya olacak! İlk mantranız şu olsun : “I’M GONNA KICK ASS!”

Elinizden geleni yapın ve sınav günü şunu tekrarlayın : “SO WHAT?!” 

Kolay gelsin! Gerçek başarı, sağlığınızı ve mutluluğunuzu her daim koruyabilmek. İster inanın ister inanmayın ama hayatta kimse size “Bu arada senin kimyan kaç?” diye sormayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder